Diverse

Ejeraftalen – det skal du vide

Hvis der er én ting som de fleste erhvervsdrivende ville ønske at de havde fået styr på før de havde brug for den, så er det en god ejeraftale der sikrer fair vilkår ved uoverensstemmelser mellem ejere. 

Det kunne eksempelvis være at du har været en del af en virksomhed i otte år og du nu er interesseret i at komme ud og prøve noget nyt. Hvis ikke der i bestyrelsen eller internt mellem ejerne er blevet tegnet en ejeraftale, så kan det faktisk være ret svært for de der bliver \’efterladt\’ i virksomheden, at få en god aftale i hus med dig. 

Hvis du går med tanker om at åbne en virksomhed eller måske allerede er i gang, så bør du virkelig lige sætte et par minutter af til at læse om ejeraftaler – du finder lidt om det herunder.

Først og fremmest

Så sidder du garanteret og tænker hvad er en ejeraftaleOg det forstår jeg sådan set godt. Hvis ikke man er ferm indenfor virksomhedstermonologi, så kan det godt være svært at finde hoved og hale imellem de mange udtryk. 

En ejeraftale beskriver en intern aftale mellem de pågældende ejere af en virksomhed. I gamle dages hed aftalen en aktionæroverenskomst eller anpartshaveroverenskomst og den blev/bliver til at sikre meget klare og let tilgåelige rammer for ejernes samarbejde. 

Det er nemlig ikke altid at ejere af virksomheder er sindsygt gode til at tingene ikke bliver gjort på deres måde og det kan i værste fald lægge op til uenigheder mellem ansat og ejer eller ejer og ejer – og det ønsker man selvfølgelig ikke. 

Derfor er den vigtig

Ved at formulere en ejeraftale i fællesskab med medejerne, har I mulighed for at få afstemt forventninger angående rettigheder, forpligtigelser og jeres individuelle ansvarsområder, og det kan være med til at strømligne komplikationer på den længere bane.

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis I ikke har aftalt hvad der skal gælde, hvis I bliver uenige, eller hvis den ene part pludselig ønsker at stoppe samarbejdet. Det er ofte set før at virksomheder der engang var små er blevet nød til at betale meget store beløber for at købe gamle og inaktive partnere ud – og det er ikke specielt smart for nogen andre end den ejer der tjener godt på at blive købt ud. 

Ejeraftaler kan også være med til at bestemme hvordan i bevæger jer frem efter eventuelle uoverensstemmelser og hvordan i bliver enige.

10 thoughts on “Ejeraftalen – det skal du vide”

  1. Indeklimadanmark.dk – Howdi,
    Nu har jeg ikke været læser her særlig længe, men det er nogle meget velskrevne artikler. ;-P Venlig hilsen. Villum G. H

  2. Indeklimadanmark.dk Hullehøj, Jeg gad godt lige tilmelde mig nyhedsbrev, men har i ikke fået det endnu? 😀 Rigtig god aften. Molly

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *