Diverse

Lev et mentalt bedre liv; få styr på økonomien

Der er mange forskellige indikatorer for, hvornår man lever et lykkeligt og bekymringsfrit liv. De færreste af os går igennem livet helt smertefrit uden nogen former for udfordringer, problemer og sorger – desværre. Der findes dog en række ting du kan gøre for at forebygge nogle af de ting, der som oftest viser sig at være dem, der påvirker os negativt.

Sørg for at hold dig så sund og rask, som du selv er herre over. Sørg for at få din søvn, din kost, som bør være varierende og sund, drik rigeligt med vand og få frisk luft og dagligt motion. Hvis du får indkorporeret de ting i din dagligdag og overholder dem, er der større chance for, du vil føle dig lettet i dagligdagen. Der er naturligvis en række udefrakommende faktorer, vi aldrig selv er klar over, som kan medvirke til, at vi kan bekymre os.

Økonomien stresser ubevidst

Økonomi er en af de hovedfaktorer der gør, at danskere stresser. Hvis vi har dårlig økonomi påvirker det ikke bare vores livskvalitet, men det påvirker hele vores krop og vores liv. Selvom det ikke er noget, der decideret er noget, du kan “tage at føle på”, så er det noget, der kan ligge og ulme og påvirke os underbevidst, og det er nærmest endnu værre. Den kan fylde meget, fordi den netop viser dig usikkerhed, og usikkerhed over en længere periode er ikke sundt for os mennesker.

Heldigvis har vi samlet nogle råd til dig, så du kan forsøge at slippe dine bekymringer og få det hele på ret kurs. Du bør starte i de små (som kan vise sig at være et stort skridt for nogle). Start med at erkend, at du har et problem og sig det højt. Når du har gjort det, vil du allerede mærke, at du føler dig mere lettet. Skriv ned, hvad du konkret bekymrer dig om, hvad end det er Covid-19’s påvirkning af verden, om det er din økonomiske situation, fordi du skal være studerende igen, om du har optaget et kviklån, du ikke kan se dig ud af igen, eller om du er nervøs for din kommende jobsituation. Når du har nedskrevet noget konkret, bliver det allerede nemmere for dig at håndtere, fordi det gør, at dine tanker bliver tvunget i gang. Fjern bekymringer om økonomi og så et sundere mentalt liv med de små tips, vi har samlet; 

Sæt ord på

Når du har gjort dig selv den første tjeneste at indse, at du har et problem, der stresser dig, så tal med folk. Tal med din mor, din veninde eller din bankrådgiver og finde ud af, hvordan du kommer videre derfra. Det kan være, dine bekymringer har taget over, uden der er et reelt problem – eller uden der er et problem, der i hvert fald kan løses. Det kan endda være, du har mulighed for at låne nogle penge privat, så du kan betale et eventuelt dyrt lån ud, eller måske kan du få omlagt et lån, få ændret renterne eller betalingen. Alt det ved man først, når man siger ting højt og spørger om hjælp.

Få dig et budget og skab overblik

Har du mange lån og udgifter, så få dig et overblik over de forskellige poster gennem et budget. Det giver dig overblik over, hvor dine penge ryger hen, og hvor mange du betaler til hhv. lån, renter og faste udgifter. Skriv ned hvor mange penge, du har mellem hænderne hver måned i form at løn, SU, dagpenge eller anden udgift og del det derefter op i kategorier der viser, hvad du har af faste udgifter. Lav en vaskeægte luksusfælden tavle, der er rigtig god til at illustrere, hvad du bruger penge på. Når du har inddelt tavlen (eller budgettet) i forskellige poster, er det nemmere for dig at skabe et fuldkomment overblik, og det er også nemmere for dig at fjerne unødige udgifter.

Tjek om du har de billigste aftaler

Der kan faktisk være mange penge at spare, hvis du giver dig tid til at sætte dig ind i alle dine udgifter. Har du den støre tv-pakke, men bruger du egentlig kun streamingtjenester, så kan du allerede her spare penge. Ligeledes er der mange penge at spare på den dyreste og billigste fagforening og forsikring, ligesom det ikke er sikkert, du har brug for fri GB i dit mobilabonnement, hvis du kun bruger 15 GB pr måned. Hvis du gennemgår alle udgifter, vil du med garanti kunne spare et par hundrede kroner månedligt, og det letter ethvert budget.

3 thoughts on “Lev et mentalt bedre liv; få styr på økonomien”

  1. kære – Indeklimadanmark.dk
    Hvis jeg var jer ville jeg måske sætte mig 100% ind i det jeg skrev om. Selvom der er meget rigtigt så rammer i også lige forbi en enkelt gang imellem.
    På forhånd tak, Emilie P.

  2. Indeklimadanmark.dk Kære, Jeg undrer mig lidt over titlen ‘Lev et mentalt bedre liv; få styr på økonomien’, men ellers god læsning!
    Johan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *